Kaip ir daugelis kitų patiekalų, mėsos kepalas buvo išrastas Romos imperijoje maždaug prieš 3000 metų. Mėsos įdaro kočiojimo į tešlą idėja atsirado atsitiktinai. Tuo pačiu metu šis gaminimo būdas tapo aktualus šimtmečius.
Vėliau pasirodė ne tik mėsos rūšių suktinukai, bet ir saldūs. Prisiminkime meringue vyniotinį.
Rulonų gamybos tendencija tapo aktuali pažodžiui visur – Europoje, Azijoje ir Rytuose.
Pasidalinkime mėsos pyrago iš Vidurinės Azijos paruošimo būdu.
Mėsos pyrago ingredientai:
malta mėsa – 300 g;
svogūnai – vnt.;
morkos – vnt.;
saldieji pipirai – vnt.;
druska – ½ šaukštelio;
juodieji pipirai – ⅓ šaukštelio;
raudona paprika – žiupsnelis;
džiovintas bazilikas – 1 valgomasis šaukštas. l.;
sūris – 150 g;
grietinė – 100 g;
kiaušinis – vnt.;
pitos duona 30×40 cm — 4 vnt.
Mėsos kepsnio ruošimas:
Svogūną supjaustykite dideliais kubeliais ir sumalkite blenderiu. Morkas sutarkuojame ant smulkių trintuvės pjaustytuvų ir dedame į faršą kartu su svogūnais.
Nuluptą saldžiąją papriką supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į faršą. Mišinį pabarstykite druska, juodaisiais pipirais, raudonąja paprika ir džiovintu baziliku, išmaišykite ingredientus rankomis.
Sūrį sutarkuokite stambia tarka.
Tepimui sukurkite padažą – grietinę sumaišykite su kiaušiniu, druska ir pipirais pagal skonį.
Padėkite pita duoną ant stalo, o paviršių ištepkite plonu sluoksniu grietinės padažo. Ant grietinės sluoksnio uždėkite sūrį ir uždenkite antruoju lavašo sluoksniu.
Ant antrosios pitos duonos uždėkite faršo įdarą ir susukite į ritinį su mėsos įdaru viduje.
Padėkite ritinį ant kepimo skardos, išteptos augaliniu aliejumi.
Taip pat paruoškite antrąjį vyniotinį ir padėkite jį ant kepimo skardos šalia pirmojo. Suktinėlių paviršių patepkite grietinės padažu.
Kepkite suktinukus 180 laipsnių orkaitėje 30-35 minutes.
Rezultatas – sultingi ir švelnūs suktinukai su sūriu ir mėsa. Kad vyniotinis neišsiskleistų, rekomenduojama naudoti šviežią pita duoną.