5 pagrindiniai maisto produktai, skirti pagerinti kepenų veiklą, kurie turėtų būti kiekvieno žmogaus racione.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Mūsų sveikata priklauso nuo to, kaip veikia mūsų kepenys . Įvairios ligos visada prasideda prastai veikiant pagrindiniam organizmo filtrui, todėl kiekvieną dieną būtina užtikrinti kuo efektyvesnį kraujo išvalymą nuo toksinų ir medžiagų apykaitos produktų bei savalaikį naudingų medžiagų patekimą į mūsų ląsteles.

Ir visi šie procesai 90% yra tiesioginė kepenų atsakomybė. Jei norite gyventi ilgai ir laimingai, vartokite šiuos produktus, žinoma, jei nėra sveikatos kontraindikacijų.

Cinkas
Cinkas dalyvauja daugiau nei penkiasdešimtyje cheminių procesų mūsų organizme. Dėl jo trūkumo pirmiausia kenčia imuninė sistema , o paskui reprodukcinė sistema , ir tai galioja tiek vyrams, tiek moterims. Nereikėtų gerti sintetinio cinko, nes gamtoje yra unikalių produktų, kuriuose jo yra daug.

Tai moliūgas, daugiausia sėklos. Prieš pasirodant pirmiesiems daigams, geriau juos šiek tiek pamirkyti ar net daiginti ir tuoj pat suvalgyti arba išdžiovinti, antraip dėl tolesnio dygimo sėklose kaupiasi toksiškas kartumas. Jūros gėrybėse, ikruose ir subproduktuose yra daug cinko.

Lecitinas
Fosfolipidai yra pagrindinis viso kūno komponentas. Tačiau smegenys, širdis ir kepenys labiausiai priklauso nuo jų patekimo į mūsų kūną . Taip pat fosfolipidai yra mitochondrijų dalis – seniausios mūsų kūno ląstelės, gaminančios energiją. Labiausiai paplitęs pavadinimas yra lecitinas, tačiau tai nėra visiškai teisinga, nes jis susideda iš mažiausiai penkių skirtingų komponentų, iš kurių vertingiausias ir svarbiausias yra fosfatidilcholinas.

Dažnai lecitino gamintojai nenurodo fosfatidilcholino procento kompozicijoje – tai turėtų būti apie 60% kitų medžiagų kiekio.
Tačiau aš ilgą laiką nepritariu tokio tipo papildų naudojimui. Jie ne tik kainuoja, bet ir naudos iš jų beveik nėra. Ir jei manote, kad dauguma gamintojų, ekstrahuodami lecitiną iš sojos ar saulėgrąžų, naudoja pavojingus tirpiklius, tai kalbame apie galimą žalą jūsų sveikatai.

Geriausias fosfolipidų šaltinis yra kiaušiniai, tiksliau – tryniai : viename trynyje yra apie du gramus lecitino. Be to, naudingiausios, kuo artimesnės mūsų ląstelių struktūrai, priešingai nei augalinės.

Taip pat skaitykite:  Alytaus meras kreipiasi į Lietuvos žmones: siunčia žinią

Polifenoliai
Polifenoliai yra nuostabios medžiagos, galinčios apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir taip skatinti ilgaamžiškumą . Šie natūralūs „kovotojai be taisyklių“ stiprina ląstelių membranas, didina pažintinius gebėjimus, labai sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei turi daug kitų labai svarbių savybių, kurios itin naudingos mūsų kepenims. Kur jie laikomi?

Resveratrolis tamsiose vynuogėse, mėlynėse ir mėlynėse; proantocianidai kakavos pupelėse, arbatoje, vynuogių sėklose; fenolinių medžiagų ir flavonoidų yra kavoje, kiek mažiau – obuoliuose, uogose ir ankštiniuose augaluose.

Voverės
Apie baltymus daug nerašysiu – svarbiausia, kad jie būtų švarūs nuo įvairių antibiotikų ir hormonų . Asmeniškai aš naudoju sendintus sūrius, tokius kaip gouda, parmezanas, kiaušiniai, žole šeriama jautiena, kalakutiena ir vištiena.

Šiltuoju metų laiku jums nereikia daug baltymų, nes virškinami jie išskiria daug šilumos. Tačiau nuo rudens iki pavasario gyvūninės kilmės produktai turėtų patekti į mūsų racioną, nebent gyvenate atogrąžų klimate.

Riebalai
Riebalai vaidina labai svarbų vaidmenį kepenų ir viso organizmo veikloje. Jie skatina tulžies pūslės ištuštinimą, taip pat dalyvauja būtinų hormonų sintezėje. Juose taip pat yra riebaluose tirpių vitaminų A, E, D ir K.

Labiausiai sveikų riebalų yra šiuose produktuose: natūralus sviestas, taukai, grietinė, grietinėlė, riebi jūros žuvis, linų sėmenų aliejus, kanapių sėklų aliejus ir graikiniai riešutai. Optimaliausias santykis yra 3:1 gyvulinis ir augalinis riebalų šaltinis.

Svarbu pažymėti, kad intensyvaus terminio apdorojimo metu cholesterolis oksiduojasi ir virsta kancerogenu, todėl maistą geriau vartoti neapdorotą.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.