Aš, žinoma, visai ne sūrininkas (ta prasme ne profesionalus sūrininkas), bet naminį sūrį gaminu reguliariai, už centus ir be atliekų!!! Dabar aš jums pasakysiu, kaip.
Ar visi matė internete pieną ir kefyrą minkštuose maišeliuose? Kurie kainuoja po 32 rublius? Štai ko mums reikia.
1 l kefyro
1 litras pieno
4-6 kiaušiniai
2 val. l. metų
1/3 šaukštelio. raudona aitrioji paprika
žiupsnelis kmynų
1 skiltelė česnako
maža krūva įvairių žalumynų: krapai, kalendra, žalieji svogūnai, petražolės, gal net bazilikas
ožragė – žiupsnelis (bet tai mano asmeninis pasirinkimas).
1. Iš pradžių pieną ir kefyrą supilkite į puodą ir pastatykite ant viryklės, palaukite, kol pieno mišinys gerai įkais (bet neužvirinkite). Kol laukiate, išplakite kiaušinius su druska ir, kai mišinys įkais, supilkite kiaušinius ir maišykite ant silpnos ugnies, kol išsiskirs išrūgos.
2. Išjunkite ugnį ir palikite mišinį atvėsti apie 2 minutes.
3. Paimkite kiaurasamtį, uždenkite 2 sluoksniais marlės ir supilkite į jį varškės mišinį. Žalumynus sutrinkite su česnaku ir suberkite į varškę kartu su raudonaisiais pipirais ir kitais prieskoniais, jei naudojate. Neišpilkite išrūgų. Įpilkite pjaustytų žolelių, šiek tiek gazuoto mineralinio vandens ir padėkite į šaldytuvą. Kai atvės, bus skanus okroshka užpilas.
4. Šaukštu tolygiai paskleiskite varškės masę, susukite marlę į mazgą ir leiskite išrūgoms visiškai nuvarvėti. (Litro indelį vandens dedu tiesiai ant ryšulio, tiesiai į kiaurasamtį).
5. Kai išrūgos visiškai nusausės, atsukite marlę ir sudėkite sūrį į lėkštę. Ant sūrio viršaus uždėkite nedidelę pjaustymo lentelę arba plokščią lėkštę, uždengtą ta pačia marle, o ant viršaus – uždarytą indelį su vandeniu: tai veiks kaip priespauda, visiškai išspausdama drėgmės perteklių.
Tereikia varškę per naktį palikti šaldytuve, o ryte labai skanus naminis užkandis. Pabaigoje gauname daugiau nei 550 gramų skanaus naminio sūrio!
Kadangi nemoku mažai virti, tai iš karto gaminu tik 3×3 litrus, o tada į varškę įberiu šiek tiek druskos ir su juo kepu pyragus, pyragus ir visokius troškinius. Neseniai su juo gaminau gruziniškus koldūnus, pridėjau aštraus suluguni. Labai skanu!
